Mala Kme

U noninoj kuhinji

Dok je iz prostranih spavacih soba pucao prekrasan pogled na more, kuhinje u davno gradjenim kvarnerskim kucama cesto su bile male i skrivene na sjevernoj, neuglednijoj strani.

Ni kuhinja moje none, preko puta jedne popularne rijecke plaze, nije bila iznimka.

Lagano ukopana u okolni teren stare vile, bila je malena i u njoj se ponekad palilo svjetlo i usred dana, a gledala je samo na uski prolaz ispod i okolni zid ponad kojega se ponekad susila roba. Pa ipak, u toj kuhinji se odigravao zivot: smijeh i suze, padanja i ustajanja, druzenja i rastajanja. 

Za mene malenu, najvece su tajne skrivala dvoja vrata na njenom istocnom zidu, pored police sa ‘cukar’ i ‘kafa’ natpisima; jedna su vodila u spajzu punu marmelada, ukiseljenog povrca i vina za posebne prilike, a druga u sobicu od ‘svasta nesto’ vrste.

Bio je tu stari zamrzivac u kojem su svoj red cekali nonini njoki i knedle, jedan stol i stolica, polica sa starim novinama, tekama i razglednicama, a tu je, u svojoj krletci, spavao i jedan gardelin cije ime je izblijedjelo medju mojim djecjim sjecanjima.

Moja nona bila je profesorica, dama koja je svakoga tjedna imala svoj termin kod frizerke, uvijek besprijekorno nalakiranih noktiju, toplog osmjeha i finih manira.

I zato, u skladu a bontonom, kad su dolazili gosti ili mi unucici, mogli smo biti sigurni da ce nas u onoj sobici bas uvijek cekati poslastica. Cak i kad su ruke vec odavno postale drhtave, a oci su tesko razaznavale cukar od soli. 

Stajala je tamo na stolu, prekrivena cistom kuhinjskom krpom i cekala da je se iznese.

2 salice jogurta, 2 salice brasna, 2 jaja, 1 salica cukra, 1 pecilni, malo maslaca i neko voce, najcesce jabuke. Ostatku svijeta neugledan i obican kolac, meni okus djetinjstva.

Pekla sam ga jucer s breskvama i marelicama i danas opet, s jagodama. Mirisala je citava kuca. Jeli smo ga skupa, klinci i ja, a njih dvoje nisu ni slutili da je s nama u kuhinji i ovoga puta, kao i uvijek kad mi nedostaje pa ga pravim, bila njihova pranona. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.