Domaći autori

“Težina stvarnosti”, Jan Bolić

Vjerujem da knjige, jednom kad su napisane, nemaju potrebe za svojim autorima. Ako imaju što poručiti, prije ili kasnije, naći će svoje čitatelje; ako nemaju – neće…” Izjavila je to autorica slavnog Napuljskog serijala, koju publika poznaje pod pseudonimom Elena Ferrante. Nikada nije otkrila svoj pravi identitet i već godinama stoji kod svoga stajališta.

Apsolutno sam sigurna da bi istoga trenutka promijenila svoje mišljenje kada bi upoznala mladog riječkog književnika Jana Bolića. Jan ima samo 23 godine, a već je sada zbog spinalne mišićne atrofije teško bolestan i nažalost posve nepokretan. Iako je potpuno ovisan o tuđoj skrbi, ovaj izniman mladić s dva preostala pokretna prsta neumorno piše. Imala sam privilegiju da mi njegova treća knjiga, čistokrvni krimić “Težina stvarnosti”, dođe pod ruku i bilo mi je zadovoljstvo podijeliti s Janom svijet iz njegove mašte.

S Janovim inspektorom Johnom Monroeom zavirili smo tako u gradić Princeton, u mirnu ulicu Greenroad, u kojoj se sve čini savršeno spokojno i sigurno. Barem do dramatičnog ubojstva – netko je uglednog i omiljenog liječnika ubio, a potom objesio na stup semafora, s kojega je krv obojila sivi asfalt pod njegovim nogama u crveno… Korak po korak, skupa smo otkrili ne tako savršen svijet koji se skrivao iza uredno pokošenih travnjaka i održavanih fasada, sve do konačnog otkrića svirepog ubojice.

Jan je veliki fan Joa Nesbøa, stoga ne čudi što je upravo krimić bio njegov odabir. Nevjerojatna količina truda i upornosti, ali i izrazito žive mašte utkana je u svaku stranicu i svako slovo “Težine stvarnosti” i zato ovaj roman treba čitati i između redaka. Na momente poput scenarija za napet holivudski film, Jan čitatelja uspješno vodi kroz bogatstvo svoga uma. 
“Težina stvarnosti” prvi je slučaj inspektora Monroea, a možemo se samo nadati da će nas Jan još mnogo puta povesti sa sobom u avanturu, kroz istrage koje tek slijede.

Moram ovom prilikom zapljeskati ne samo mladom Janu Boliću, nego i njegovoj obitelji, Beletri i svima koji su mu podrška u onome što najviše voli – pisanju. Radujemo se nastavku!

Autor: Martina Frka Milotić

Leave a Reply

Your email address will not be published.