Strani autori

“Besmrtnici”, Chloe Benjamin

Vjerujete li u sudbinu? Je li zapisana u zvijezdama, horoskopu, upravlja li njome Bog, svemir, viša sila… Ili vi sami?

Pitanjima koje muče čovječanstvo od pamtivijeka pozabavila se nagrađivana američka spisateljica Chloe Benjamin u knjizi koja je izazvala velik interes među čitateljskom publikom.

Autorica početak radnje smješta u New York 1969. godine, kada četvero djece iz obične, prosječne židovske obitelji načuju da se u susjedstvu nalazi vidovnjakinja koja im može otkriti datum do kojega će živjeti. Vođeni dječjom znatiželjom, dvije sestre i dva brata posjetit će misterioznu vidovnjakinju, a to će zatim obilježiti tijek njihova života. 

A što ako se promijenim? Onda bi bila posebna. Jer većina ljudi se ne promijeni”.

No, hoće li zaista? Jesu li odluke koje će donijeti doista pod utjecajem jednog susreta s nepoznatom ženom, ili vlastitih težnji, snova i demona koji se već nalaze u njima?

Od “Besmrtnika” sam očekivala misterioznu, duboku, kompleksnu priču o mističnostima sudbine i smrti, ali sam zapravo dobila nešto posve drugo. Priča je to više o životu nego o smrti; ispisano svjedočanstvo o različitim karakterima i načinima na koji životne okolnosti utječu na njih. Iako se čini da glavnim likovima upravlja upravo spoznaja o vlastitoj konačnosti, dojma sam da bi svatko od njih, tek možda ponešto modificirano, izabrao isti put i da nisu doživjeli sudbonosni susret s vidovnjakinjom”.

Djeca obitelji Gold će odrasti, odabrati svoje puteve i njima odlučno kročiti do samoga kraja, svatko na svoj, potresan način. Hoćete li povjerovati autorici ili zaključiti “glupost, ja to ne bih tako” – ostaje vam za vidjeti, ali ne prije no što pričitate ovu intrigantnu knjigu.

undefined

Leave a Reply

Your email address will not be published.