Preporuka,  Strani autori

“Genijalna prijateljica”, Elena Ferrante

Neke su knjige takve da ih brzo progutate i još brže zaboravite. Druge su takve da o njima dugo razmišljate nakon što okrenete posljednju stranicu. A tu su i one treće, koje zauvijek ostave trag, promijene vas, poduče životu.
Brutalno iskrena, ogoljena do srži, priča za koju je na mahove istinski teško vjerovati da je fikcija – Elena Ferrante ili tko god se krije iza imena ovog misterioznog pseudonima u napuljskoj je sagi uspio je upravo to, gotovo nemoguće: uhvatiti čitav jedan stvarni, opipljivi život u korice knjiga.

Na nešto više od 1500 stranica koliko ih ukupno broje četiri knjige iz serijala – Genijalna prijateljica, Priča o novom prezimenu, Proča o onima koji bježe i onima koji ostaju te Priča o izgubljenoj djevojčici – sve zaista vrvi životom. Dvije djevojčice, Lila i Lenu, iz stranice u stranicu rastu na prljavim, opasnim ulicama divljeg Napulja, sanjaju, bore se, posrću, bježe i vraćaju se.
Priča je to o prijateljstvu koje se proteže kroz pola stoljeća. Ljubav, rivalstvo, ljubomora, izazovi, ispunjeni i neispunjeni snovi… Nijedna od ovih knjiga nema klasičan uvod, zaplet, vrhunac radnje i rasplet, što može biti pravi problem za one koji vole najprije pročitati kraj, pa se zatim mirno udubiti u priču. Štoviše, Ferrante započinje s krajem, trenutkom u kojem jedna od dviju prijateljica nestaje, i tako nas uči da je od ciljne ravnine mnogo važnije sve ono što joj prethodi. Ni u jednom trenutku čitanja nećete se osjećati mirno – nervozno, ljutito, tužno, sretno, zabrinuto – to svakako, i to vrlo intenzivno. 

Kao i u životu, na njenim se stranicama isprepliće niz likova i njihovih sudbina, a bez ikakve sumnje mogu tvrditi da bi priča bila jednako fascinantna kada bi bilo koji od njih bio glavnim likom umjesto Lile i Lenu. Njih dvije pak odrastaju u siromaštvu, izrazito patrijarhalnom društvu, okružene nasiljem, nepravdom i snovima o bijegu u neko bolje sutra. Hoće li im uspjeti? Potpuno različite, s godinama se udaljavaju i ponovo zbližavaju, uvijek u svojevrsnoj međuovisnosti, kao dva planeta koji se istovremeno i privlače i odbijaju.

S neukrotivom, iznimno inteligentnom i naoko neustrašivom Lilom i tihom, marljivom i upornom Lenu gledamo i kako se mijenja svijet oko njih; političke mijene, borba za radnička i ženska prava, borba za život u uvjetima gdje pravda postoji samo na papiru. Uz krv i nemire na ulicama tu je i uvijek prisutna unutarnja borba glavnih likova, osobito Lenu koja priču o Lili pripovijeda u prvom licu, otkrivajući sve svoje slabosti i nedoumice. 

Što znači biti žena u muškom svijetu? Kako pomiriti majčinstvo i vlastite težnje za samoostvarenjem? Oblikuje li muškarac ženu i kakvu ulogu ljubav u tome ima? Gdje su tu tradicija, vjera, poštovanje prema obitelji, vlastitim korijenima, običajima i mogu li se pomiriti sa vlastitim ambicijama? Koliko nas naše podrijetlo određuje, može li se pobjeći iz vlastitog rajona, žive li naši roditelji zauvijek u nama, je li moguće pobjeći od sebe i mijenja li obrazovanje i adresa išta? Gdje je granica između dobra i zla?
Postoji realna mogućnost da će vas Genijalna prijateljica svojim britkim, beskompromisnim stilom naživcirati toliko da ćete već prvu knjigu poželjeti baciti kroz prozor. Ali ako to ipak ne učinite, uvući će vas u svoj svijet i pokloniti vam pregršt pitanja, od one vrste koje bi svatko trebao sebi postavljati. Odgovore možda djelomično i hoćete pronaći u knjigama ili istoimenoj tv seriji, ali puno je važnije da ih potražite u samome sebi.

To je ujedno najveća vrijednost, veličina i genijalnost ovog prelijepog serijala.

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.