Strani autori

“Predsjednik je nestao”, Bill Clinton i James Patterson

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država je u škripcu. Istovremeno protiv njega rade njegovi najbliži suradnici, vlastito tijelo, međunarodni teroristi i dobro poznati američki neprijatelji s različitih strana svijeta. Naciji prijeti opasnost kakvu svijet još nije vidio i nitko ne zna kako se s njome boriti. Na koga se može zaista osloniti? Hoće li pronaći mudrosti i snage da donese prave odluke u kritičnim vremenima i spasi cijelu naciju?

Kada na naslovnici romana koji držite u rukama stoji “politički triler desetljeća”, a sa zaglavlja se smješkaju bivši predsjednik Bill Clinton i James Patterson, čovjek čije se knjige prodaju u više od 375 milijuna primjeraka, tada od knjige neizbježno imate određena očekivanja. 

“Predsjednik je nestao” je triler koji ćete pročitati brzinom kojom se razvija i radnja – u trenu. Ova je priča tipičan američki akcijski film i sigurna sam da je samo pitanje dana kada će dobiti svoju ekranizaciju. Zamislite, recimo, Toma Cruisea u ulozi bivšeg vojnika, sada najmoćnijeg čovjeka u zemlji, kako spašava svijet: u utrci s vremenom otkrivamo da bi mogao svakoga trena umrijeti i od posljedica bolesti koju pažljivo skriva. Sat otkucava i u borbi s nepoznatim neprijateljem, vremena je još malo. Predsjednik će po prvi put u povijesti morati razgovarati s teroristima, bježati pod paljbom, sastajati se s moćnicima, vrebat će ga elitni plaćeni ubojice… Priča će se tek zahuktati, a već ćete dobiti akciju, eksplozije i sve ostalo što jedan dobar akcijski triler s američkim potpisom mora imati.

undefined

Rusija, Njemačka Izrael, Saudijska Arabija, tajne službe, Sinovi džihada, kibernetički terorizam i zli ubojice s tragičnom prošlošću, podrijetlom s Balkana… Da, sve je ovdje. Odaberu li prave glumce, bit će to dobar akcijski film.

Kad sam rekla da od knjige koju potpisuju Bill Clinton i James Patterson neizbježno morate imati nekakva očekivanja, tada moram reći i da su se moja očekivanja i ostvarila. Obično između knjige i filma uvijek radije biram knjigu, ali ovaj slučaj je iznimka. Likovi su prikazani prilično plošno, što nije ni čudno jer za dublje analize nije moglo biti mjesta pored toliko akcije. Svi su dobili po jednu pozitivnu i jednu negativnu karakteristiku, toliko da ih uspješno doživimo kao ljude od krvi i mesa. Napetost je svugdje i više radnji se odvija paralelno, no po vrlo jednostavnom pravilu: uvod-zaplet-rasplet i vrlo je lako predvidjeti kada će se što od navedenog dogoditi na sljedećoj stranici.

Amerika je moćna i neuništiva, predsjednik mudar i hrabar, drama je sveprisutna, a ako je akcija ono što tražite od knjige, onda svakako preporučujem.

Ako pak od knjige tražite više od “odmora za mozak”, slobodno pričekajte ekranizaciju.

undefined

Izdavač: V.B.Z. d.o.o

Prijevod: Marina Horkić

Broj stranica: 448

Leave a Reply

Your email address will not be published.