Preporuka,  Strani autori

Little fires everywhere, Celeste Ng

Mia i Pearl Warren nikada se ne zadržavaju predugo na jednom mjestu. Tek toliko koliko je Miji potrebno da dobije inspiraciju za novi projekt, radi na njemu, a zatim ga privede kraju. To znači da je Pearl do sada promijenila niz škola i sredina, a nigdje nije dobila priliku skrasiti se. No, tome je sada došao kraj. Mia je odlučila: ovoga puta ostaju. Pustit će korijenje, Pearl će dobiti priliku steći prijatelje, jedno mjesto napokon zvati domom.

Majka i kći uselit će se u stan na drugom katu kuće u Shaker Heightsu, u kvartu u kojem se red strogo zna i primjenjuje, u kojem postoje pravila čak i za visinu trave u vašem dvorištu. Gospođa Richardson dat će im poštenu cijenu stanarine – novac joj, napokon, nije potreban, ali iznajmljujući po niskoj cijeni u finom kvartu ima osjećaj da čini dobro djelo, i zbog toga se dobro osjeća. Gospođa Richardson je pravi primjer savršenog stanovnika savršenog Shaker Heightsa: ovdje je rođena, odrasla i podigla obitelj inzistirajući upravo na pravilima koja su joj, uvjerena je, osigurali savršen život: muža odvjetnika, solidnu karijeru bez pretjeranih ambicija, njeno četvero djece, veliku kuću i savršen travnjak. Sve po planu i programu, bez drama i skretanja s kolosijeka, bez rizika i skandala. I uzbuđenja.

All up and down the street the houses looked like any others – but inside them were people who might be happy, or taking refuge, or steeling themselves to go out into the world, searching for something better. So many lives she would never know about, unfolding behind those doors.

Sve u svemu, Richardsonovi su sušta suprotnost Miji i Pearl. Majka i kći ne trebaju i ne traže sigurnost, nisu vezane za stvari i sasvim dobro žive ne opterećujući se gdje će biti sutra. Spavanje na podu? Nije problem. U autu? Ni to. Nestabilni prihodi, krevet “spašen” sa smetlišta, sve je to dio njihovog živopisnog života.

Upravo golemi jaz koji ih dijeli poslužit će kao magnet između sramežljive Pearl i samopouzdanih Tripa, Lexie, Moodyja i Izzy, najmlađe i jedine buntovne Richardsonice. Dogodit će se prijateljstvo, simpatije, ljubav i prije no što se okrenu bit će sagrađeni mostovi koji će premostiti jaz – ali tim će mostovima, neizbježno, stići i tajne pokopane daleko u prošlosti. Kao i one nove, nastale putem…

And if the police couldn’t find her? Then she would look for Izzy herself. For as long as it tool, for forever if need be. Years might pass and they might change, both of them, but she was sure she would still know her own child, just as she would know herself, no matter how long it had been. She was certain of this.

Kada obiteljski prijatelji Richardsonovih pokušaju posvojiti djevojčicu koju je na vratima vatrogasnog doma ostavila očajna majka – Mijina prijateljica – sudar svjetova bit će neminovan i bolan, za sve uključene.

Imaju li svi pravo na još jednu šansu?
Što čini majku majkom i što je potrebno za sretnu obitelj?
Je li poštivanje pravila recept za sreću ili nesreću?

For her it was simple: Bebe Chow had been a poor mother; Linda McCullough had been a good one. One had followed the rules, and one had not. But the problem with rules, he reflected, was that they implied a right way and a wrong way to do things. When, ina fact, most of the time there were simply ways,none of them quite wrong or quite wright, and nothing to tell you for sure which side of the line you stood on.

Autorica će vam širom otvoriti vrata savršenog života Richardsonovih i pokazati vam kako izgledaju životi iza savršenih fasada i savršenih travnjaka; pokazat će prstom ravno u licemjerstvo, predrasude i dvostruke standarde, a onda objasniti i njihovu drugu stranu; dat će vam priliku da shvatite i suosjećate…

Postoji dobar razlog zašto su Little fires everywhere svjetski bestseller i drago mi je što su mi došli u ruke. Ne očekujte vrtoglavo brzu radnju – Celeste Ng svoju priču gradi polako, mudro, s puno emocija i promišljenih obrata, ali njeno pripovijedanje ni u kojem trenutku nije dosadno. Naprotiv, navest će vas na razmišljanje – mnogo razmišljanja – nakon što odložite knjigu. I zapitate se, gore li možda i oko vas posvuda neki mali požari, čekajući svoj trenutak da se rasplamsaju?

“Sometimes, just when you think everything’s gone, you find a way.” Mia racked her mind for an explenation. “Like after s prairie fire. I saw one, years ago, when we were in Nebraska. It seems like the end of the world. The earth is all scorched and black and everything green is gone. But after the burning the soil is richer, and new things can grow”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.