Preporuka,  Strani autori

Putujem sama, Samuel Bjørk

Mia Krüger je bila genijalna istražiteljica, ali sada je samo očajna žena sa hrpom problema koja na pustom otoku broji dane do kraja života. Holger Munch je, istina, i dalje sjajan istražitelj, ali trenutno kotira dosta loše među glavešinama. Ni u privatnom životu ne cvjetaju mu baš ruže – uz bivšu ženu, kćer koja ga ne doživljava i majku u staračkom domu koja čitavo nasljedstvo planira ostaviti nekoj sumnjivoj crkvi, preostaje mu samo obožavana unučica koju još uspijeva zadiviti.

Dok se ovo dvoje bivših kolega pokušava sabrati (ili pozdraviti sa životom), netko otima i ubija djecu – i ne planira stati. U šumi je naime pronađeno beživotno tijelo šestogodišnje djevojčice, odjeveno poput lutke, sa školskom torbom na leđima. Oko vrata joj je bila pričvršćena poruka: „Putujem sama“, tragova gotovo da i nema, a ono malo što će ih njih dvoje otkriti – jednom kada se Mia odluči makar nakratko vratiti u stvarni svijet – odvest će ih do šest godina starog slučaja nestanka novorođenčeta iz rodilišta. I upravo tada stvari će postati daleko osobnije no što bi ikada itko od njih poželio…

“Putujem sama” je punokrvni krimić sjajnog norveškog autora Samuela Bjorka, prvi toga žanra koji mi ove godine apsolutno nije dao da ga ispustim iz ruku. Da, to je krimić od one vrste koju ne želite načeti predvečer, osim ako ne želite probdjeti noć. Napet, s uvjerljivim likovima koji su sve samo ne savršeni, ali će vam brzo prirasti srcu; s dobrim obratom i nepredvidljivim raspletom. Ukratko, ima sve što jedan dobar krimić treba imati i ako ste ljubitelj žanra (i/ili skandinavskih autora), svakako preporučujem ne preskočiti.

Tek dobrano nakon što sam zatvorila knjigu i imala vremena dobro promisliti o radnji, neki sitni djelovi činili su mi se pomalo nespretni ili neuvjerljivi, ali zanimljivo je da tijekom čitanja ni u jednom trenutku nisam imala takav dojam. To je zato što je Bjork sjajan pripovjedač, koji će vas uspješno uvjeriti u što god mu padne na pamet. Dopustite mu to, nećete požaliti.

Leave a Reply

Your email address will not be published.