Preporuka,  Strani autori

Tvornica lutaka, Elizabeth Macneal

Sredina je 19. stoljeća. U srcu londonskog Hyde parka gradi se Kristalna palača, koja će pod svojim krovom okupiti djela i izloške najboljih umjetnika toga vremena. Privučeni njome poput noćnih leptira na svjetlo, strast za stvaranjem i priznanjem pogonit će Iris, Silasa, kao i skupinu mladih, školovanih umjetnika koji se žele dokazati.

Iris će ovo vrijeme zateći u carstvu lutaka gđe Salter, maloj trgovini/radionici u kojoj će sa sestrom blizankom Rose dane i noći provoditi grbeći se nad praznim licima lutaka. Njihov je zadatak oslikati ih po predlošcima koje im kupci donose, a jedina im je zabava pogađati stvaraju li lutku u rukama po mrtvom ili živom modelu.

Za razliku od ogorčene, zatvorene Rose koju je život nagrdio teškom bolešću, Iris ima velike snove: želi postati slikarica i voditi vlastitu trgovinu. No, za to će biti potrebno mnogo snage, jer morat će ići protiv svega što su je od djetinjstva učili; morat će odbaciti sigurnost i obitelj; morat će riskirati ostati i bez vlastite voljene sestre, bez sigurnih prihoda, ugleda i dobrog glasa.

Uz sve to, vreba i dodatna opasnost: neobični, vlastitim demonima gonjen kolekcionar lubanja i mrtvih bića Silas upravo u njoj je, čini se, pronašao svoju najnoviju opsesiju.

Hoće li se Iris uspjeti istrgnuti iz tame trgovine gđe Salter? Hoće li je zahvatiti Silasova tama? Hoće li maleni, siromašni Albie uspjeti spasiti svoju sestru i Iris od zla koje vreba? Hoće li uspjeti skupiti dovoljno novčića da ostvari svoj maleni, skromni san?

Tvornica lutaka je roman prvijenac škotske autorice s londonskom adresom, Elizabeth Macneal, ali to se tijekom čitanja nimalo ne osjeti. Autorica ima sjajan osjećaj za priču i već nakon desetak stranica uspjela me prebaciti ravno među konje, kočije i stisnute uličice Londona. Glavni likovi su slojeviti i uvjerljivi, vrlo ćete se brzo uhvatiti kako suosjećate sa svakim od njih (čak i bizarnim Silasom), a svakako i proživljavati unutarnje borbe s Iris, rastrganom između dužnosti, obitelji, časti i vlastitih ambicija.

Položaj žene i ženska snaga, borba za golu egzistenciju, definicija slobode – to su teme koje autorica sjajno obrađuje do samoga napetog kraja. Nemojte se iznenaditi ako još dugo nakon završetka Tvornice lutaka budete razmišljali o njima.

Leave a Reply

Your email address will not be published.