Strani autori

Šest vrana, Leigh Bardugo

Ketterdam, užurbani trgovački grad. Griše, sa svojim specifičnim moćima. Djeca koja su bila prisiljena naglo odrasti. Moćnici koji drmaju svijetom. Siromaštvo, tragedije, politika… Zvuči sumorno, ali Šest vrana to nikako nisu.

Leigh Bardugo nas vodi u svijet koji bi svakako mogao biti i stvaran, dodamo li mu samo malo čarolije. Ondje nas čekaju Kaz, Inej, Matthias, Nina, Jesper i Wylan; svaki sa svojom tužnom sudbinom, gotovo djeca, praktički sa samog dna društva, odlučni sami odlučivati o vlastitom životu i svaki sa svojim nadama i željama. Ambiciozni, karizmatični, ali i tajanstveni Kaz okupit će ih oko nemoguće misije: iz najstrože čuvanog mjesta na svijetu trebat će nekoga izbaviti. Protiv njih je sve: čuvari, vojska, druge okrutne bande, čak i vlastita uvjerenja – ali nagrada je suludo velika i mogla bi im promijeniti život.

Je li ta grupica od svih odbačene djece sposobna pobijediti, sama protiv čitavog svijeta? Kaz je uvjeren da jest. No visoki zidovi i naoružani čuvari bit će im najmanja prepreka…

Šest vrana su napeta, uzbudljiva, maštovita i prelijepa priča o povjerenju, upornosti, snazi i ljubavi – od one vrste koja veže obitelji koje nisu u krvnom svojstvu, već ih sam odabireš. No to nije sve: autorica kroz napetu radnju progovara i o predrasudama, fašizmu, diskriminaciji, nepravdi, seksualnosti, ksenofobiji…

Bardugo je stvorila svijet koji je istovremeno i prelijep i zastrašujuć, u tolikoj mjeri da ćete joj bespogovorno povjerovati da on doista negdje i postoji. Ljubitelji fantastike možda već poznaju GrishaVerse, budući da je prethodno iznjedrio i Grisha trilogiju. Ipak, Vrane su prve prevedene na hrvatski jezik i to u obliku duologije, što je dosta važno istaknuti za sve koje (ne)vole nastavke.

Fanovi fantastike s Vranama će svakako biti na svom terenu i vjerujem da će pritom uživati, a ja samo mogu reći da jedva čekam nastavak.

Leave a Reply

Your email address will not be published.