Sestra iz sjene
Preporuka,  Strani autori

Sestra iz sjene, Lucinda Riley

U trećem nastavku serijala Sedam sestara pratimo Star, najtišu od djevojaka iz Atlantide, koja je toliko samozatajna da je kroz život uglavnom kročila tuđim stopama. Kao i kod prve dvije sestre, Maje i Ally, smrt njihovog očuha Pa Salta značit će veliku promjenu u njenom životu. Sa sestrom Cece odselit će u London i napokon se suočiti sa samom sobom. Za to će, međutim, biti potrebno povući neke bolne poteze, a možda i povrijediti one koji su joj najdraži.

Oklijevala sam vani, znajući da bi me ulazak poveo na putovanje za koje nisam bila sigurna da sam spremna. No što sam, osim toga, trenutačno imala? Prazan, besciljan život koji nikome ne pruža ništa vrijedno. A silno sam željela učiniti nešto vrijedno.

Hoće li se povučena, sramežljiva i prilično izgubljena Star odvažiti pratiti tragove voljenog Pa Salta kako bi otkrila svoje korijene, a s njima možda pronašla i svoje “ja”? Mrvice koje valja slijediti odvest će je u jednu knjižaru, a potom i u prelijepu staru britansku kuću koja skriva mnoge tajne. Stotinu godina prije no što je prešla preko toga praga, to je učinila i snažna, neovisna Flora MacNichol. Naizgled potpuno drugačija od nježne Star, Flora će morati naučiti plivati u nemilosrdnom edvardijanskom visokom društvu, a život će je i protiv njene volje spojiti s nekim od najutjecajnijih ljudi tadašnjeg vremena.

Sagnula sam se kako bih otvorila jednu i dok sam to činila poletjela su zrnca prašine i raspršila se poput minijaturnih pahuljica na snopu sunčeve svjetlosti. Ispravivši se, primijetila sam da je ostatak prostorije pun beskrajnih polica s čvrsto zbijenim knjigama. Osvrnula sam se oko sebe, oduševljena.

Jesu li Star i Flora u rodu? Je li moguće da venama same Star teče plemićka krv? Dok bude otkrivala fascinantnu životnu priču Flore, Star će sloj po sloj graditi i vlastitu ličnost, a osoba koja će je čekati na kraju tog puta možda će biti prilično različita od povučene Star sa početka knjige.

Po već dobro poznatoj i vrlo dobro razrađenoj shemi, Lucinda Riley paralelno nam priča dvije priče, jednu u prošlosti, drugu u sadašnjosti. Kao i s Majom i Ally, i ovoga puta povijesni dio priče me posve kupio: London, raskošna plemićka imanja, stroga društvena pravila, prelijepi krajolici… I sam London bio bi mi dosta, ali autorica mi je zaista dala dovoljno prilika da uživam u svakoj stranici. Ovoga puta, međutim, imala me i u dijelu priče o sadašnjosti. Staro imanje i jedna čarobna mala knjižara, nisam sigurna je li mogla odabrati mjesto radnje koje bi me više šarmiralo.

Njeguj ne samo prekrasan vrt koji smo zajedno stvorili, nego možda negdje i svoj vlastiti. A nadasve, njeguj sebe. I slijedi svoju vlastitu zvijezdu. Vrijeme je.

Riley i ovoga puta priču plete sporo, za moj ukus i dalje presporo – sigurna sam da bi i sa 150 stranica manje sasvim dobro funkcionirala – ali ovoga puta to mi je puno manje smetalo no u priči o Ally. I dalje imam popis problema koje bih rado raspravila s autoricom da se jednom nađemo oči u oči. Ali unatoč tome, ovoga se puta ipak dogodila čarolija. Nakon Ally, priznajem da se nisam osobito veselila trećoj knjizi, a nakon Star ponovo jedva čekam nastavak. Egmont Puls, nemojte nas predugo mučiti!

Leave a Reply

Your email address will not be published.