Preporuka,  Strani autori

Sve što vam nikad nisam rekla, Celeste Ng

“Lydia je mrtva. Ali oni to još ne znaju.”

Što se dogodi kada se sudare dva potpuno suprotna svijeta? Kada se dogodi ljubav između žene koja je oduvijek sanjala da bude drugačija, da se istakne i iskoči iz mase; i muškarca koji nikada nije želio ništa drugo do uklopiti se, stopiti se s masom, ne isticati se ni po čemu? Što se dogodi kada roditelji sve svoje neispunjene snove i ambicije prebace na svoje dijete?

“Voljela si tako iskreno i toliko se nadala, a na kraju si završila bez ičeg. Djeci više nisi potrebna. Muže te više ne želi. Ostala si samo ti, posve sama, i prazan prostor”.

Sedamdesete su godine prošloga stoljeća. Lydia je miljenica svojih roditelja, ambiciozne Marilyn i samozatajnog Jamesa Leeja. Od mame je naslijedila plave oči, a od oca kosu crnu poput ugljena. Sve što Lydijina majka želi jest da njena najstarija kći bude liječnica – nikako kućanica poput nje – dok njen otac samo želi da mu se kći uklopi, da ima prijatelje i bude prihvaćena. Lydia pak, kao dijete iz “miješanog” braka, ima već dovoljno problema s traženjem vlastitog mjesta pod suncem, a biti obiteljska mezimica od koje se uvijek očekuje još, nije nimalo jednostavno.

“Što čini neku stvar dragocjenom? Izgubiti je, pa pronaći”.

Lydijina smrt i pitanja koja će posijati dovest će do raskola u obitelji: njeni će se roditelji napokon morati suočiti s vlastitim demonima; brat Nathan, Lydijin najveći oslonac, bit će siguran da je za sve kriv Jack, loš momak iz susjedstva. Malena Hannah, koju uglavnom nitko nikad ne primjećuje, primijetit će međutim mnogo više od onoga vidljivog na prvi pogled.

“Umjesto toga, godinama će secirati tu posljednju večer. Što im je to promaknulo, a trebali su primijetiti? Koja je mala, propuštena gesta mogla sve promijeniti? Oglodat će tu večer do kostiju, pitajući se kako je sve otišlo toliko po zlu i nikad neće biti sigurni.”

“Sve što vam nikad nisam rekla” je neizmjerno slojevit i topao obiteljski roman u kojem je autorica Celeste Ng sudarila potpuno različite svjetove, kulturu, društvene podjele i raskole, zapetljavši ih u duboko emotivnu obiteljsku priču koja se čita u jednom dahu.

Kao i u svakoj obitelji, ni u obitelji Lee gotovo ništa nije baš onakvo kakvim se čini na površini. Odluke, potezi i stavovi svakoga pojedinog člana u direktnoj su međuovisnosti sa odlukama, potezima i stavovima njihovih roditelja, pa čak i baka i djedova. Autorica sjajno plete obiteljsku sliku nekoliko koljena unatrag, vraćajući nas po potrebi u prošlost, sjajno oslikavajući kompleksan svemir jedne obitelji.

“Ploča se već davno prestala okretati, a od tame s druge strane prozora tišina je postala dublja, kao prigušeni muk u knjižnici. Napokon je znala gdje je sve pošlo po zlu. I znala je kamo mora otići”.

Tragedija koja će ih snaći bit će poput katarze – no kad se prašina slegne, hoće li obitelj opstati, ili će se raspasti na tisuću komadića?

“Sve što vam nikad nisam rekla” pročitala sam u jednom danu, u dahu, već nakon par stranica pomalo tužna što knjiga ima samo dvjestotinjak stranica. Celeste Ng autorica je i Malih požara posvuda, još jednog naslova koji mi je osobno bio sjajan. Ng je majstorica pripovijedanja složenih obiteljskih priča i ako su vam “Požari” dragi srcu, tada ovu knjigu svakako želite na svojoj polici.

Leave a Reply

Your email address will not be published.