Preporuka,  Strani autori

Kirka, Madeline Miller

Kirka, ah, Kirka… Da je sva grčka mitologija sličnija Kirki, svi srednjoškolci čitali bi lektiru i prekovremeno. Ili, hajde, bar više njih.

Kirka je rođena u blistavom domu Helija, boga Sunca i najmoćnijeg od Titana, i zamamne joj majke. Nažalost, rođena je i bez majčinih čari ljepote i bez očevih moći, i proći će stoljeća prije nego u sebi otkrije moć čarobnjaštva.

“Ali u usamljeničkome životu postoje rijetki trenuci kada se druga duša prikloni vašoj, kao što zvijezde jedanput godišnje okrznu Zemlju. Takvo je zviježđe on bio meni.”

Putem, bit će odbačena od obitelji i bogova, prezrena od čovjeka kojega je voljela, iskorištena i ponižena od ljudi, progonjena savješću i vlastitim pogreškama… Njen put do same sebe bit će pun posrtaja i padova.

Ali Kirka nije samo priča o hladnim, samodopadnim božanstvima i nestalnim ljudima: ovo je priča o traženju sebe, o ženskoj snazi, o ljubavi, majčinstvu i moćima koje nadilaze pojam smrtnosti i besmrtnosti.

Imao je dva sina i nijednoga od njih dvojice nije jasno vidio. No možda nijedan roditelj ne može jasno vidjeti svoje dijete. Kada pogledamo, vidimo samo zrcalo vlastitih nedostataka.

Kroz susrete sa junacima i božanstvima koja su nam dobro poznata iz mitologije – od Odiseja preko Penelope, Dedala, Ahileja, Pira, Medeje, Atene, Jazona, Arijadne do mnogih drugih, Kirka priča drugačiju priču o hodanju po tankoj granici smisla, poriva i nagona ljudi i bogova, kroz vlastite postupke, odluke i pogreške.

Kirka je zato štivo u kojem će se mnoge žene pronaći, osobito one koje su na vlastitoj koži osjetile kako je to biti smatran drugorazrednim i beznačajnim, a potom uzeti život u vlastite ruke i svijetu pokazati srednji prst.

“Pomislila sam: ne mogu više podnijeti ovaj svijet, ni trenutak više. – Onda, dijete, stvori drugi.”

Je li mi se svidjela? Reci ću samo – pročitala sam je u jednom danu, kao da ima 35 a ne 350 stranica. Više je to od dobre knjige, to je knjiga koja se pamti.

Leave a Reply

Your email address will not be published.