Strani autori

Najava: Povežite se s djecom čitajući im “Petominutne priče”

Jedan od najboljih načina za povezivanje s djecom je upravo kroz čitanje. Zašto baš čitanje? Kad roditelji čitaju zajedno s djecom, povezuju se s djetetom, grade zajednički odnos i stvaraju zajednički interes. Djeca u ugodnm okruženju vlastitog doma uranjaju u svijet mašte, nekih drugih svjetova, destinacija i likova. Roditelj dijete nježno vodi kroz to putovanje, a dijete se osjeća voljeno i sigurno te se time stvaraju povezanost i lijepa sjećanja na djetinjstvo koja nas prate čitav život.

Zajedničko čitanje je smirujuća aktivnost idealna za večer nakon napornog dana kada se dijete može u blizini roditelja opustiti i pripremiti za spavanje. Djeca vole rituale jer im je tako lakše uspostaviti red i ritam u vlastitom životu, a više od svega vole druženje s vlastitim roditeljima.

Zajedničko čitanje ima i brojne druge dobrobiti za djecu. Bilo da dijete samo čita, bilo da sluša roditelje, čitanje potiče djetetove kognitivne sposobnosti, poboljšava djetetovu percepciju, mišljenje, zaključivanje, pamćenje i učenje. Osim poticanja djetetovih kognitivnih sposobnosti i sposobnosti učenja koje će djetetu kasnije pomoći u samostalnom čitanju i svladavanju gradiva u školi, zajedničko čitanje s roditeljima utječe pozitivno i na njegov socio-emocionalni razvoj. Dijete se uz slušanje priča i razgovor s roditeljima uči kako prepoznati i razumijeti vlastite i tuđe emocije.

Čitanje je zdrava i korisna navika za svako dijete, a da bi se ona stvorila i održala potrebno ju je njegovati. Najbolje je svaki dan odvojiti malo vremena za čitanje, a dobra je vijest ta da je dovoljno čitati 5 minuta dnevno kako bi se ostvarile sve dobrobiti čitanje.

 Baš iz tog razloga da poveže djecu i roditelje te da sudjeluje u stvaranju ljubavi prema čitanju od najranije dobi, Egmont je izdao kolekciju od 20 Disneyevih slikovnica koja će djecu uvesti u svijet najpopularnijih Disneyevih junaka i učiniti da čitanje postane zabavna obiteljska aktivnost. U kolekciji „Petominutnih priča“ djeca i roditelji će uz pomoć pustolovina Disneyevih likova izvući vrijedne pouke o prijateljstvu, obitelji, dobrim djelima, sreći te ostalim temama važnim u životu svakog djeteta i roditelja.

U prvoj knjizi Petominutne priče o prijateljstvu  Disneyevi likovi poput Mickeya Mousea, Winnieja Pooha, princeze Tijane, i ostalih, uče nas kako pomoći prijateljima, kako im se ispričati te kako ih razveseliti. Svaka knjiga sadrži pet priča, a čitanje svake traje oko 5 minuta.  

Uz Disneyeve kratke priče roditelji kroz razgovor mogu potaknuti dijete na bolje razumijevanje sadržaja slikovnica, ali i situacija u stvarnom životu. Slušajući roditelje i razgovarajući s njima i onome što su pročitali, djeca zamišljaju pročitane prizore, uče razumijeti pročitano, te lakše zamišljaju i prepoznaju slične primjere iz stvarnog života. Kroz razgovor s roditeljima djeca bogate vlastiti riječnik, razvijaju govor, kreativnost, stvaralaštvo i empatiju.

Prva knjiga izlazi 7. veljače 2020., a svaki petak izlazi novi nastavak kolekcije, sve do 19. lipnja kad izlazi posljednja slikovnica.

Čitajte djeci, mazite ih, grlite ih, pričajte s njima, odvojite svaki dan vrijeme za čitanje, izberite knjigu i povedite ih na uzbudljivo putovanje kroz slike i riječi!

Autor i foto: Press

Leave a Reply

Your email address will not be published.