Preporuka,  Strani autori

ALEXIS HENDERSON: THE YEAR OF THE WITCHING

Immanuelle Moore bi trebala bespogovorno slijediti Proroka. Trebala bi se kloniti svakoga grijeha i živjeti po pravilima Svetog Protokola. Trebala bi se i svakodnevno moliti Ocu i paziti se mračne Majke. Trebala bi uživati u okusu krvi žrtvovanih životinja i slaviti kad koja od njenih prijateljica postane Prorokovom ženom. Trebala bi i sama sanjati da je Prorok polegne na oltar i oštrim joj nožem ureže zvijezdu na čelo. Iznad svega, trebala bi se kloniti Mračne šume koja okružuje pokorni, poslušni Bethel.

True evil, Immanuelle realized now, wore the skin of good men. It uttered prayers, not curses.

Nažalost, Immanuelle ništa od toga baš ne polazi za rukom. Možda je stvar u tome što nosi krv vještice, žene koja se drznula dignuti ruku na Proroka, svoje majke koja je utočište pronašla upravo u Mračnoj sumi. Onoj istoj kojom vladaju duhovi Lilith i drugih davno spaljenih vještica… A možda je u pitanju krv njenog oca, čovjeka koji je živ spaljen zbog zabranjene ljubavi.

“Isn’t it strange how reading a book is a sin, but locking a girl in the stocks and leaving her to the dogs is another day of the Good Father’s work?”

Immanuelle si ne može pomoći: dok joj zabranjena šuma šapuće i doziva je, njene će oči i predobro vidjeti svu dvoličnost Prorokove crkve, njenih nauka, povijesti i njega samog. A kada zlokobne vještice napokon ugrabe priliku dati joj dnevnik davno umrle majke i ušuljati joj se u život, maske će padati jedna po jedna… Bethelove vode pretvorit će se u krv, a pred Immanuelle će biti teška kušnja: kako spasiti zajednicu trulu do svoje same srži? I isplati li se za to uopće riskirati vlastiti život?

No more, Immanuelle thought. No more punishments or Protocols. No more muzzles or contrition. No more pyres or gutting blades. No more girls beaten or broken silent. No more brides in white gowns lying like lambs on the altar for slaughter. She would see an end to all of it.

Pomoć će se ukazati gdje ju je najmanje očekivala – u liku samog Prorokovog sina. No veliko je pitanje hoće li je mladi, hrabri Ezra moći zaštititi od lomače, ili će i na samog sebe navući bijes mjesnih ‘pravednika’… Jer u Immanuelle se krije veća tama i veća moć no što oboje mogu i zamisliti.

The woman is a cunning creature. Made in the likeness of her Mother, she is at once the creator and the destroyer. She is kind until she is cruel, meek until she is merciless.

The Year Of The Witching je mračna, atmosferična, gotička priča o vješticama, lomačama i puritanskim društvima, ali i mnogo više od toga. To je priča o nepravdi i predrasudama, o crkvi koja je sama sebi svrhom, o dvoličnosti moćnika i grijehu pravednika, a pokornosti i buntu, o slijepom vjerovanju i korištenju mozga, o snažnim ženama, o rađanju i umiranju sa svrhom i razlogom.

They took him from me. They put him on the pyre. The flames burned high. They made me watch the fire take him. (…) We have broken ourselves to be together. The fragments of me fit with the fragments of you, and our remnants have become greater than the sum of who we used to be.

Upravo je teško povjerovati da je ovo autoričin debitantski roman, ali iako je tek u srpnju ugledao svjetlo dana, rekla bih da nema šanse da bude i zadnji. Iako je kraj sasvim zadovoljavajući, Henderson je za sobom ostavila sasvim dovoljno mrvica i za prequel i za sequel, a što god odabere znam da ću odbrojavati dane do objave.

To be a woman is to be a sacrifice.

Bilo je nevjerojatno lako pratiti Immanuelle na njenom putu, osjećati njenu znatiželju, ljubav, tugu, razočaranje, bijes… I hrabrost. I navijati čitavim putem da uspije, osobito kad je baš sve bilo protiv nje. Nažalost, i u ovoj fantastičnoj fikciji nemoguće je ne prepoznati elemente naše svakodnevice, od pokornosti i zaglupljivanja, preko moćnika koji iskorištavaju svoju poziciju, do pedofilije, šovinizma, rasizma i mizoginije… nabrojite sve mračne strane današnjeg društva i kladim se da ćete ih većinu naći i u Bethelu.

It was the sickness that placed the pride of men before the innocents they were sworn to protect. It was a structure that exploited the weakest among them for the benefit of those born to power.

Nema se tu što puno dodati osim – svi fanovi vještica i mračne, gotičke girl power tematike, ovo ne smijete propustiti.

Hajde Alexis, piši dalje, svijetu treba još ovakvog štiva <3

Leave a Reply

Your email address will not be published.