Strani autori

Girl, Serpent, Thorn, Melissa Bashardoust

Kao što bajke na engleskom često počinju riječima “once upon a time”, a na hrvatskom nerijetko “jednom davno, iz sedam mora i sedam gora…”, stare perzijske bajke počinju frazom koja otprilike glasi “there was and there was not”. Upravo ovim riječima u priču o čudovištu i princezi uvodi nas autorica Melissa Bashardoust, uvodeći nas tako i u svijet u kojem je princeza sve samo ne krhka, nemoćna djevojčica skrivena u tornju. Zapravo, u ovoj priči princeza jest i čudovište – i princeza.

“She was a secret, hidden away in the palace like a carefully guarded treasure.”

Soraya je odrasla u udobnosti raskošnog dvorca, uz brata blizanca i majčine priče o mitskim čudovištima i zlim vladarima. Priča koju je uvijek iznova slušala bila je ona o djevojčici koju je proklelo čudovište – div – tako da je njena koža postala otrovna. Jedan dodir njene kože znači sigurnu smrt za svako ljudsko biće i životinju… Nažalost, to je i Sorayina priča.

“This girl is poisonous—cursed by a div. If you ever touch her, you’ll die.”

Zbog svog prokletstva, Soraya odrasta skrivena od svijeta, osuđena na mračne tajne prolaze dvorca, u društvu tek brata i prijateljice od kojih će je uskoro razdvojiti život i odrastanje. Soraya iz svojih odaja može samo gledati život kako prolazi, svoga brata kako postaje kralj, svoju prijateljicu koja postaje njegova kraljica… I pokušati ne dozvoliti da u njoj buja zavist i ljutnja zbog nepravde, paleći joj otrov koji joj kola venama. Soraya je usamljena, tužna, toliko željna ljubavi i pravde da je spremna sve riskirati za normalan život.

“Do you see now why I recognized you? You’re my favorite story. I feel like I’ve known you for a long time.”

I zato kada je zgodan mladi vojnik spazi na prozoru, kada prvi put osjeti kako je biti viđena i voljena, Soraya ne može odoljeti. U tamnici njenog dvorca zatočeno je mlado čudovište – div – žena koja neobično sliči ljudskom biću, ozlijeđenih krila i znanja koje bi mladu princezu moglo odvesti na put do skidanja kletve.

“I must seem so small to you, so insignificant, hiding behind walls and layers of fabric, more a story than a person. But there are parts of me you don’t know, parts you haven’t seen.”

No Soraya će morati dobro paziti kome poklanja svoje povjerenje, jer u ovoj priči punoj obrata nije svako čudovište – čudovište, niti svako lijepo lice krije dobre namjere. A jednom počinjene pogreške jako je, jako teško iskupiti.

“But she hadn’t returned here for forgiveness. She had broken something, and now she had to fix it as best as she could.

Girl, Serpent, Thorn je raskošni retelling nekoliko bliskoistočnih bajki, s mnoštvom mitoloških bića i temeljima u zoroastrizmu, jednoj od najstarijih svjetskih religija koje se kontinuirano prakticiraju i do današnjih dana. To je ujedno feministička priča s LGBT elementima, ali i priča o obitelji, pripadanju, ljubavi i, prije svega, dobru i zlu. Preporučila bih svima da prije početka najprije pročitaju objašnjenje autorice kako bi se upoznali s osnovnim pojmovima i nazivima, ali i povezali neke dijelove koji, čitajući bez objašnjenja, mogu djelovati pomalo zbunjujuće. Autorica je zaista uzela golem zalogaj kada je zagrabila u golemo kulturološko bogatstvo jedne fascinantne religije i regije i vjerujem da je bilo teško povezati čitav niz kompleksnih likova, mitova i bajki u smislenu cjelinu. Zbog toga priča na momente pati, ali ako znaš kulturološku pozadinu, sve ćeš joj oprostiti.

“Tonight, you shall have a queen,” Azad called out to the crowd. “But first, you will have blood.”

Mene je kupila i samim time što mi je odškrinula vrata jedne tako bogate riznice čudesnih bajki i impresivne kulture s kojom sam se ranije tek površno susrela. Osobno sam silno zahvalna svakom autoru koji pronađe način kako osuvremeniti i ponovo oživjeti, a time i spasiti od zaborava mitologiju svoga naroda, a Melissa je upravo to ovdje učinila i to vrlo dobro. Kada bih je ocjenjivala, bila bi to čvrsta četvorka s golemom peticom za zalaganje i još jednom za možda i najljepšu ovogodišnju naslovnicu. Ako volite otkrivati nove-stare svjetove, toplo preporučujem da je ne preskočite.

Leave a Reply

Your email address will not be published.