Preporuka,  Strani autori

The Huntress (Lovkinja), Kate Quinn

Na kraju svijeta, na smrznutim obalama zlokobnih ruskih jezera, preživljavaju samo najžilaviji. Ninu Markovu neće ubiti hladnoća, neće ni okrutan otac, neće se predati ni smrti koja vreba iz jezera. Dok se rat približava njenoj domovini, sve što Nina želi je – letjeti. Ništa je neće zaustaviti u naumu da postane jedna od slavnih Night Witches – Noćnih Vještica, pilotkinja koje će biti strah i trepet nacističkih trupa. A kada joj se putevi ukrste s Lovkinjom, bešćutnom nacističkom ubojicom djece, uloge će se promijeniti. Rat će završiti, lov će se nastaviti, ali ovoga puta Lovkinja će postati plijen.

You’re a Markov. Trouble always finds us, but we eat trouble alive.

Britanski ratni reporter Ian Graham također je u lovu. Po završetku rata, Ian lovi nacističke zločince po čitavom svijetu. Većina njih su bijedni ljudski primjerci spremni moliti za vlastitu slobodu, no Lovkinja je drugačija. Pametna je, spretna i ne preza ni pred čime. Rat je spojio, a zatim i razdvojio sistematičnog, strpljivog Iana i tvrdoglavu, beskompromisnu Ninu. Lovkinja će ih ponovo ujediniti, ako pronađu način kako nadići tajne koje ih vežu i razlike koje ih razdvajaju.

“Hunters tracking a huntress?” Nina reached across the table, hooking what would be her trigger finger through his trigger finger. “I like our odds.”

U poslijeratnom Bostonu odrasta 17-godišnja Jordan McBride, koja svijet voli promatrati znatiželjnim očima fotografkinje. Kada njen otac udovac upozna simpatičnu Njemicu, izbjeglicu misteriozne prošlosti, Jordan je drago što je pronašao sreću. No, nešto baš nije sasvim kako treba… Je li to samo njena ljubomora, ili Jordan nazire pukotine u savršenoj fasadi koju je oko sebe podignula besprijekorna Njemica? Što se krije iza neobičnih reakcija njene male polusestre? Jordanina potraga za odgovorima mogla bi biti vrlo opasna…

Hunters, they are different. We can’t stop, not for bad sleep or parachute dreams or people who say we should want peace and babies instead. Is a world full of mad wolves, and we hunt them till we die.

Nakon odlične Aliceine mreže, Kate Quinn svoje je fanove odvela na još jedno povijesno putovanje koje kreće sa obala jednog jezera, gdje će naizgled posve obična žena pružiti zaklon nekolicini gladne, promrzle djece. Sami i bespomoćni, mališani će joj povjerovati, gotovo kao u poznatoj priči o Ivici i Marici. No ratna vremena malo toga imaju zajedničkog s bajkama, a autorica će nas voditi preko polovice svijeta u lovu na zlo u ženskom liku.

Nina’s heart kicked, but she didn’t look back. She was never going to look back, look east, look in the direction of the Old Man. To look back was to drown. To look forward was to fly.

Ako ste ljubitelj povijesne fikcije i snažnih ženskih likova, Lovkinja je bez sumnje naslov za vas. Raskošna, napeta, moćna, to je knjiga koja se ne ispušta iz ruku do posljednje stranice. S Aliceinom mrežom Quinn je napravila sjajan posao, ali s Lovkinjom je otišla i korak dalje. Čitala sam je u originalu, a sada nam Znanje donosi i hrvatsko izdanje i uopće ne sumnjam da će to biti jedan od najčitanijih naslova sljedeće godine. Nezahvalno je knjigama davati ocjene, ali Lovkinji je vrlo lako – to je čista petica. S pohvalnicom.

Leave a Reply

Your email address will not be published.