Domaći autori,  Preporuka

31 nogometni teren, Matea Čvagić Prašnjak

Na svakih desetak knjiga s kojima se borim pa samo snagom bikovske tvrdoglavosti doguram do kraja, dogodi se ona jedna zbog koje se sve ostale isplate. 31 nogometni teren je upravo ta jedna kojoj se vrijedilo vraćati.

Volim obiteljske priče. Volim njihovu neurednost, kaotičnost, sreću i tragediju kakvu samo život i dobar autor znaju zapetljati pa iznova otpetljati, volim način na koji me dotiču na nekoj dubokoj, osobnoj razini i taj privid običnosti koji ih čini posve neobičnima.

Sve to našla sam u ovoj knjizi. Autorica nas uvodi u radnju kroz niz naizgled nepovezanih slika i perspektiva pojedinaca i obitelji. Mjesta i vremena radnje su različiti što pridonosi određenoj konfuziji, no sve odluke koje likovi u tim trenucima donose dugoročno će odrediti njihove živote. Pratimo ih dok si ispisuju životne puteve, a zatim i dok im se putevi ukrštaju, ponovo razilaze i zatim iznova susreću. Od djetinjstva pa sve do odrasle dobi, starosti i smrti, negdje putem dogodio se onaj magični trenutak kada ti likovi postanu dragi i bliski kao da su ti vlastiti članovi obitelji. Autorica piše o životnim izborima, o uzrocima i posljedicama, o životima bremenitim krivim odlukama i različitim ljubavima – onim iskonskim i onim odabranim – bez osude i kritike, toplo, poznato i životno.

Namučila me malo Matea Čvagić Prašnjak na početku, priznajem, dok su se stvari još zapetljavale. Trebalo je koncentracije, a ja sam bila u fazi kad mi je koncentracija bila na razini školarca pred tablicom množenja. Loš spoj, ali nije autorica za to kriva i drago mi je što sam, skupa s tablicom množenja, u školskim danima uvježbala i strpljivost.

31 nogometni teren je paleta isprepletenih ljudskih sudbina i svojevrsna životna škola; vrlo zreo tekst koji me ostavio s gomilom izvučenih citata, malih životnih mudrosti koje su mi još svašta ispričale između redaka. Ne sumnjam da ću im se vraćati još dugo nakon posljednje pročitane stranice.

Leave a Reply

Your email address will not be published.