Preporuka,  Strani autori

Orfeia, Joanne M. Harris

Moderna bajka, magični realizam, fantastična fikcija – svrstavanje u žanrove Orfeiji samo dijelom laska, jer se radi o knjizi koja se može tumačiti dvojako.

U prvom slučaju riječ je o pravoj, raskošnoj bajci za odrasle, u drugom je to priča o gubitku i beskrajnoj boli majke koja je izgubila dijete – i samu sebe u beskraju tugovanja. Kako god je doživjeli, Orfeia je prelijepa, pomalo mračna, istinski čarobna.

Fay Orr je majka čija je kći počinila samoubojstvo. Učinila je to nakon desetljeća u kojima ju je u snovima proganjao Čovjek bez sjene. Fay je slomljena, izgubljena i ne nalazi smisao u životu. Sve do jedne neobične noći kada u procijepu pločnika vidi nemoguć prizor: poznati lik, zauvijek usnuo na proplanku duboke šume… Je li to stvarnost ili se to njen umoran um igra njome? Mijenja li se to London njoj pred očima, kakav je to novi svijet koji je okružuje i što je sve spremna žrtvovati da spasi svoje ljubljeno dijete? I što ako je cijena najdragocjenije što joj je još preostalo – sjećanje na kći?

S Fay Orr – ili Orfeiom – krenut ćemo na čudesno putovanje čarobnim svjetovima i boriti se s mislima tko tu gubi razum a tko napokon dobro vidi
srcem.

Ovo je knjiga koja se čita u jednom popodnevu, obimom nevelika ali sadržajem duboka, oslikana kao malo koja knjiga za odrasle. Ilustracije su na sve strane i sve su mala umjetnička djela. Pogledajte ih samo ❤

Orfeia je kod nas dostupna u Znanje, koliko znam zasad samo na engleskom jeziku.

Leave a Reply

Your email address will not be published.