Preporuka,  Strani autori

The Snow Song, Sally Gardner

Visoko u planini, u zemlji stoljetnih šuma, smjestilo se selo puno tajni, odsječeno od svijeta. Vode ga muškarci, od one vrste kojoj je tradicija svetinja. Edith dijeli krov nad glavom s ocem alkoholičarem, koji je tjera na brak s lokalnim moćnikom, mesarom.

No, Edith će se zaljubiti, sigurno, postojano i neuništivo, u pridošlicu. Srce će joj osvojiti mladi pastir s čarobnom pjesmom na usnama – Snježnom pjesmom. On je sve ono što seoski starješine preziru – stranac, nepoznat, neznanih korijena. S dolaskom zime, Demetrius će morati otići, ali njegova ljubav i njegovo obećanje o povratku postojani su poput života…

Selo će uskoro ostati izolirano u beskrajnom moru snijega, a s prvim pahuljama Edith će izgubiti dar govora. Ta će čarolija, ispostavit će se, imati dalekosežne posljedice, ne samo po Edith, nego i po čitavo selo…

Rijetko se na ovim stranicama spominju ljubići, ali kažu da ovo nije samo ljubavna priča, nego i priča puna magije. I dobro kažu.

The Snow Song je svojevrsna moderna bajka, no nemojte se iznenaditi kada u njoj pronađete mnogo poznatih prizora. Patrijahalno društvo, predrasude i diskriminacija, položaj žena, status i novac kao osovine moći – sve se to smjestilo u jednu malu knjigu u kojoj se snagom volje, vjere i ljubavi ruše i najveće barijere – ne samo društvene, nego i barijere života i smrti.

Što sve jedna žena može, čak i kada je čitav njen svijet i svemir protiv nje, neizrecivo je. I zato Edith šuti – što uopće reći kada tvoj glas nema tko čuti? I što se dogodilo Demetriusu, zašto se ne vraća, kakvo zlo je snašlo njihove sudbine i ima li načina da se prokletstvo tvrde tradicije i lokalnih moćnika prekine – od ruke jedne nijeme, nejake žene?

The Snow Song je prelijepa priča, iako mi je trebalo nešto vremena da se priviknem na izrazito pojednostavljen pripovjedački stil. To je bajka za mlade ispričana dječjim jezikom, kroz koju ćete osjetiti miris snijega i toplinu ljubavi, snagu krhkih ruku i krik neizgovorenih riječi. Savršena je za zimske večeri, ali uživat ćete u njoj u svako godišnje doba, garantiram.

Jako lijep osvrt napisala je i Zlatka na blogu Life&Socks, pa ako ne vjerujete meni, škicnite OVDJE. 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.