Strani autori

Preživjeli, Jane Harper

“…samo želim istinu. Dakle, ako ne želite da sve tajne ovog mjesta izađu na vidjelo, svima koji ste ovdje preporučujem da otvorite usta i počnete govoriti”.

Mala mjesta su komplicirana. Svi o svima znaju sve, svi se dobro poznaju, sve na ovaj ili onaj način veže zajednička prošlost. Nitko o njoj ne govori na glas. Kada se Kieran Elliott nakon više od desetljeća vrati u svoj rodni gradić uz more, shvatit će da se malo toga promijenilo. Nitko ovdje ne zaboravlja, osobito ne tragične događaje poput strašne oluje koja je davno poharala ovo mjesto i uzela tri mlada života. Kieran sebe krivi za njihovu smrt – i nije jedini. No mučna sjećanja, stare sumnje i teške optužbe među starim će prijateljima i poznanicima ponovo isplivati na površinu kada na mjesnoj plaži nedaleko popularnih špilja osvane beživotno tijelo mlade djevojke.

Sumnjivi su svi. Nitko nikome ne vjeruje. Mnogi su imali priliku. Tko je ubio mladu, simpatičnu Bronte i je li njezina smrt povezana s davnom tragedijom u kojoj je Gabby nestala, a Finn i Toby izgubili su život?

I tko od preživjelih ima razloga za grižnju savjesti, a koga krivnja izjeda iako ništa nije skrivio?

Loakalne i pristigle policijske snage imat će pune ruke posla raspetljati klupko optužbi, sumnji, nepovjerenja i laži – skrivenih pod varljivom koprenom mirnog primorskog gradića. Na samom kraju, trag će pokazati u samo jednom smjeru… A to možda neće biti onaj smjer kojemu se mještani nadaju.

Jane Harper i opet nije iznevjerila. Složila je odličan krimić koji svojim kratkim, odsječenim dijalozima sjajno donosi ugođaj suzdržane napetosti, sve uz miris mora, pijeska i kave iz mjesnog Surf and Turfa. Nama koji živimo u malim mjestima uz more dobro je poznata ta atmosfera zajednice koja ostaje kad svi turisti odu, kao i nepisano pravilo “svi o svima sve znaju ali se ništa ne govori na glas”. “Preživjeli” su napeti pageturner koji ćete pročitati u dahu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.