Preporuka,  Strani autori

The book of speculation, Erika Swyler

Vjerujete li da su neke knjige suđene da vam se nađu u rukama, u pravo vrijeme, na pravome mjestu? Vjerujete li da papir može upiti – i prenijeti tugu, radost, nadu, ljubav – i prokletstvo? Vjerujete li u obitelj… I magiju?

Simon je mladi knjižničar čija obiteljska kuća polako klizi prema rubu litice, nezaustavljivo se približavajući moru, propasti. Istim tim putem davno je krenula i Simonova majka, kao i njena majka prije nje. Nestalo je i njegovog oca, a mlađa sestra Enola pobjegla je na drugu stranu, bježeći od sjećanja i smrti, u potrazi za životom. Kao i njegova kuća, i Simon kao da polako klizi preko ruba – njegov posao knjižničara visi o niti, a bez korijena, bez obitelji, bez doma i bez posla, tako je lako izgubiti tlo pod nogama.

No Simonova obitelj nije poput drugih. Njegova je majka bila cirkuska sirena – sposobna držati dah pod vodom 10 minuta, i duže; vješta u čitanju tarota. Vještine su to koje, čini se, opastaju kroz generacije njihove obitelji, a Simon i Enola nisu izuzetak. Ali kako se, zaboga, sirena uspije utopiti? Jer njihova je majka učinila upravo to: jednog je jutra napravila doručak, poljubila djecu, otišla na plažu i nikada se više nije vratila.

Knjiga koja će se iznenada pojaviti na Simonovim vratima neće odmah dati odgovore, nego će donijeti pregršt novih pitanja. Unutra se krije ime Simonove bake, nepoznate žene koja se bavila istim poslom i umrla na isti način – i na isti datum kao njegova majka. Knjiga će otkriti zastrašujući niz: sve žene u njegovoj obitelji umrle su na isti datum i na isti način, sve do osamnaestog stoljeća i jedog putujućeg cirkusa u kojem će se prvi put susresti jedan divlji dječak, a iz vode izroniti jedna crnokosa djevojka…

Smrtonosni 24. lipnja nemilice se približava. Na obali se, neprirodno i zlokobno, skupljaju rakovi. Plima polako nagriza temelje kuće kojom lebde tragovi davno izgubljenih života; duhovi koje Simon nije spreman otpustiti. I upravo tada, Simonova sestra Enola vraća se kući sa svojim neobičnim špilom tarot karata i još neobičnijim ponašanjem. Simon je zabrinut za njen život. Hoće li uspjeti na vrijeme otkriti uzrok smrti svih žena u njegovoj obitelji? I još važnije, hoće li ga uspjeti prekinuti?

Skoro mi je nezamislivo da je ovo autoričin prvijenac. Odlično napisan, on je prelijepa, emotivna i napeta oda knjigama, obitelji i magiji – i to magiji one najstarije, najčarobnije vrste. Nakon gomile promašaja, napokon sam našla knjigu o knjigama koja me izula iz cipela. Ne dajte da vas uspava sporiji početak i ogoljen, pomalo sirov stil pisanja. Do kraja, nećete moći zamisliti ništa drugo ni drugačije za ispričati ovu fantastičnu priču.

Par divnih citata u nastavku. <3

Leave a Reply

Your email address will not be published.