Strani autori

Empty Smiles (Prazni osmijesi), Katherine Arden

Arden je, ako to još uopće moram naglašavati, moj comfort read i pouzdan lijek protiv svih čitateljskih blokada od Zimske noći na ovamo. Sve nastavke Kobnog kvarteta čitala sam redom čim su ugledali svjetlo dana i ma koliko je to primarno štivo za djecu i mlade, toliko sam se ipak nepovratno zaljubila u tu ekipicu prijatelja koja se tako hrabro nosi sa opasnim Smiling manom i njegovim strašnim svijetom sjena.

Svaki put me iznova fascinira kako je Arden uspjela uzeti najveće klišeje iz svijeta horora – strašila, duhove, maglu, trepereća svjetla, kolibe u snijegu, ogledala, čudovišta iz jezera… i naposlijetku klaunove – i čak i s tim toliko već poznatim i prožvakanim temama ispričati posve novu, napetu priču.

Učinila je to i u četvrtom i posljednjem nastavku pod nazivom Empty smiles, koji se neposredno nastavlja na Dark waters. Tri mjeseca nakon što je Ollie sklopila opasan pakt sa Smiling manom na mračnim obalama misterioznog jezera, Brian, Phil i Coco žive u stalnom strahu i iščekivanju. A kada dvoje djece nestane u neobičnom zabavnom parku koji obilazi njihov kraj, smrtonosna igra još jednom će započeti… I na kocki će ponovo biti životi.

Arden opet piše čudesno i napeto i stranice se same od sebe okreću. Za one koji su čitali, najveća mana trećeg dijela sigurno je bio nagli, prilično ‘odrezani’ kraj koji mnogima nije bio po volji. Nažalost, u četvrtom dijelu ponovio se isti problem – i još je izraženiji. Dojam je da je veliko finale ispao svojevrsni antiklimaks i da se puno toga još moglo reći i objasniti, i jako mi je žao što si autorica nije dala više vremena da razradi ideju. Mi vjerni fanovi bi je čekali koliko god treba.

Imam dojam da joj je bilo već malo dosta ove priče pa ju je jednostavno zaključila i krenula dalje s drugim naslovima na kojima paralelno radi. Možda se varam, naravno, možda je sve ispalo baš kako je htjela i zamislila, a ja sam samo njen razmaženi fan koji je navikao na maksimum pa sad cmolji oko sitnica. Svejedno, žao mi je što je tako dobar serijal na kraju imao silaznu putanju, a slično kažu i brojni komentari fanova na GR-u.

Klincima, kojima je i namijenjen, možda ipak bude bolji, a ja napeto iščekujem onu novu knjigu na kojoj već tako dugo radi. Znam da se namučila s njom i zato joj ništa ne zamjeram, dapače, veselim se svakom novom naslovu koji slijedi. ?

Čitavi serijal na hrvatskom jeziku dostupan je u Mitopejinom prijevodu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.